L’objectiu principal d’una revisió ginecològica és descartar que no hi hagi canvis en els òrgans reproductius que puguin indicar risc de desenvolupament de cap malaltia.
Les revisions serveixen per a prevenir possibles trastorns ginecològics però també per a informar sobre els factors de risc. La medicina preventiva és imprescindible per tenir cura de la teva salut. Una detecció precoç augmenta les possibilitats de tractament.
Quan començar les revisions ginecològiques:
Mai s’és massa jove ni massa gran per anar al ginecòleg. És important començar les revisions ginecològiques en el moment en què es comença a tenir una vida sexual activa, i a partir d’aquest moment continuar les revisions durant tota la vida . I per descomptat, sempre que pugui tenir qualsevol problema relacionat amb l’aparell genital femení o les mames.
Freqüència de les revisions ginecològiques:
La freqüència de la revisió depèn de cada dona i dels factors de risc que presenti el seu historial clínic i el seu historial familiar.
És important no esperar a la següent revisió si es noten alteracions del cos: algun bony a la mama, canvis en la menstruació o del flux vaginal. S’ha d’insistir en la importància de no saltar-se cap de les revisions ginecològiques de rutina.
Què és una revisió ginecològica:
Es tracta d’una exploració periòdica rutinària indolora que, en general, inclou una revisió de la història clínica de la pacient, una ecografia ginecològica, un examen abdominal i pèlvic, una citologia cervical o test de Papanicolau i una exploració mamària.
Patologia de cèrvix. Virus del papil·loma humà
Virus del papil·loma humà (VPH) són una família de virus formada per diverses soques involucrades en el desenvolupament de diferents lesions en pell i mucoses.
El 80% de les persones sexualment actives poden ser portadores de virus pel que es important que realitzem una bona medicina preventiva ja que l’VPH pot estar relacionada amb gairebé el 100% de el càncer de cèrvix.
Com puc prevenir la infecció pel VPH?
Vacunació. Actualment la vacunació és la mesura més eficaç per a la prevenció de les infeccions pel VPH. Hi ha vacunes molt eficaces que poden protegir-te contra les soques de VPH de més alt risc.
Fer servir un mètode anticonceptiu de barrera com el preservatiu evitant el contacte directe amb pell i mucoses de persones infectades ajuda a prevenir la infecció
Què puc fer un cop tinc el VPH?
Controls mèdics periòdics. Un cop diagnosticada la infecció per VPH, és important acudir cada 6-12 mesos a l’especialista. Aquest seguiment servirà per vigilar si la infecció remet o progressa. Si sorgeixen lesions precanceroses d’alt grau, es realitzen tractaments quirúrgics per eliminar la zona lesionada.
En el cas dels pacients amb lesions benignes (berrugues o condilomes) es poden realitzar diferents tractaments per eliminar les lesions visibles. Posteriorment és important seguir la resta de les recomanacions per evitar recurrències.
Seguir hàbits de vida saludables. És molt important seguir hàbits de vida saludables que ajudin a mantenir un sistema immune fort, capaç de combatre la infecció per VPH. Entre aquests hàbits, les principals guies mèdiques recomanen mantenir una correcta alimentació, deixar de fumar i fer exercici.
Investigacions científiques realitzades sobre l’alimentació en pacients amb infecció pel VPH han relacionat la deficiència de nutrients com la vitamina A, l’àcid fòlic o el zinc amb la persistència i proliferació de les infeccions produïdes pel VPH
Tingues en compte que:
- El VPH afecta a nois i noies
- El VPH es pot contraure al tenir relacions sexuals amb una persona infectada amb aquest virus
- L’ús de preservatius en la forma correcta podria reduir les probabilitats de contraure qualsevol malaltia de transmissió sexual, inclosa la infecció pel VPH
- La infecció de VPH pot tenir greus conseqüències, és el responsable de el 5% de tots els tumors humans.
- En l’actualitat, no hi ha manera de saber qui només tindrà una infecció temporal pel VPH i qui podrà desenvolupar càncer després de contraure aquest virus.
- El VPH pot transmetre fins i tot quan la persona infectada no presenta signes ni símptomes visibles.
Més informació a www.elvphescosadetodos.com
Consell anticonceptiu
Actualment els mètodes anticonceptius formen part de la vida quotidiana de les dones i de les seves parelles.
L’elecció del mètode anticonceptiu és una decisió personal, però abans s’han de tenir en compte els avantatges i els inconvenients de cada alternativa, conèixer i disposar d’una informació clara, correcta i complerta sobre els diferents mètodes que són molts i diversos: poden ser hormonals o de barrera, i també d’ús diari, setmanal, mensual o fins i tot que duren anys.
Pregunta’ns i escull el mètode anticonceptiu que millor s’adapti al teu estil de vida:
ANELL VAGINAL:
Freqüència: Un cop al mes.
Què és: És un anell de plàstic flexible i transparent que es col·loca a la vagina i allibera lentament petites quantitats d’hormones anticonceptives (progestagen i estrogen)al torrent sanguini.
Eficàcia: 99%.
Com funciona: S’usa durant 3 setmanes seguides i després es retira per a fer una setmana de descans, durant la que apareix un sagnat semblant a la menstruació. Després de la setmana de descans, es col·loca un anell nou, el mateix dia de la setmana que es va col·locar el primer anell.
Beneficis: Només cal posar-lo un cop al mes. Discret, còmode i fàcil d’usar. No perd eficàcia encara que es prenguin antibiòtics. No interfereix en la espontaneïtat de les relacions sexuals.
Important: No protegeix contra malalties de transmissió sexual. Es recomana comprovar regularment que l’anell està ben col·locat en la vagina.
PEGAT:
Freqüència: Ús setmanal
Què és: Pegat de superfície de 20,25 mm2, de color beix que s’aplica directament sobre la pell neta, seca i sense pèl. A través de la pell allibera un flux continu d’hormones anticonceptives (progestagen i estrogen).
Eficàcia: 99%. També és eficaç en cas de vòmits o diarrees.
Recorda: El pegat anticonceptiu no protegeix enfront de les malalties de transmissió sexual (MTS).
PÍNDOLA COMBINADA:
Freqüència: Ús diari.
Què és: Hi ha diversos tipus. Difereixen en quantitat i tipus d’hormones i en la pauta d’administració.
Eficàcia: 99%.
Com funciona: La píndola es pren cada dia aproximadament a la mateixa hora. La primera píndola es pren al primer dia del cicle. És important no oblidar cap presa, ja que la seva eficàcia no està garantida en cas d’oblit.
Recorda: La píndola no protegeix enfront de les malalties de transmissió sexual (MTS). En cas de vòmits o diarrea, l’eficàcia pot disminuir.
PÍNDOLA SENSE ESTRÒGENS:
Freqüència: Ús diari
Què és: Mètode anticonceptiu que inhibeix l’ovulació. Adequada en dones que no poden o no volen prendre estrògens. Indicada per a dones amb problemes de tabaquisme majors de 35 anys, obesitat, hipertensió o alletament matern.
Eficàcia: 99%.
Com funciona: La píndola sense estrògens es pren cada dia a la mateixa hora durant els 28 dies del cicle, el seu ús és continu.
Recorda: La píndola no protegeix enfront de les malalties de transmissió sexual (MTS). En cas de vòmits o diarrea, l’eficàcia pot disminuir.
IMPLANT HORMONAL
Freqüència: Llarga durada (3 anys)
Què és: Vareta flexible, discreta, còmoda i fàcil d’utilitzar. Mètode anticonceptiu hormonal sense estrògens, només conté progestagen.
Eficàcia: 99%. Eficaç en cas de vòmits o diarrees
Com funciona: La col·locació de l’implant es realitza de forma senzilla i ràpida mitjançant una petita inserció en el braç de la dona sota anestèsia local, per part d’un metge. A partir d’aquest moment, la petita vareta de plàstic flexible allibera de forma constant només progestagen. La inserció es realitza durant els primers dies de la menstruació, protegint enfront de l’embaràs.
Recorda: L’implant no protegeix enfront de les malalties de transmissió sexual (MTS). En incloure una de les hormones anticonceptives (progestàgens), les menstruacions són irregulars, sense poder preveure el dia.
DIU
Freqüència: Llarga durada (4-5 anys)
Què és: N’hi ha de diversos tipus, amb hormones o sense hormones (DIU de coure).
Eficàcia: 99%. També és eficaç en cas de vòmits o diarrees.
Com funciona: Ha de ser col·locat i retirat únicament per personal mèdic especialitzat, preferiblement durant el període menstrual.
Recorda: El DIU no protegeix enfront de les malalties de transmissió sexual (MTS). Pot causar una mica de dolor o molèsties a la col·locació i extracció.
Pots trobar més informació a la pàgina web www.anticonceptivoshoy.com , avalada per la Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia (SEGO)
Guia per l’adolescència
És molt aconsellable que les noies adolescents visitin a un ginecòleg abans de la primera relació sexual. L’edat d’iniciació sexual dels adolescents s’avança cada dia més.
Iniciar la prevenció i la informació personal a les joves adolescents abans, o tan aviat com s’iniciïn les seves relacions sexuals, evita l’augment de contagis de malalties de transmissió sexual i embarassos no desitjats.
A la consulta del ginecòleg, l’adolescent trobarà informació sobre la seva salut ginecològica i aprendrà més sobre la prevenció, els factors de risc i manera de prevenir malalties, principalment les de transmissió sexual.
Un clar exemple de prevenció és la recent possibilitat d’aplicar la vacuna contra el Virus del Papil·loma Humà (VPH) per prevenir el càncer de cèrvix. La vacuna és especialment aconsellable per a les nenes d’entre 11 i 14 anys. És important també per a les adolescents, especialment aquelles que mantenen relacions sexuals de risc, és a dir, les que no tenen parella estable i no usen el preservatiu.
Per tot això és molt important que l’adolescent esculli un metge amb el qual pugui parlar amb confiança de tots aquests temes.
Molt sovint, la visita al ginecòleg constitueix la primera i l’única oportunitat que té el metge per orientar, diagnosticar, assessorar o ajudar a l’adolescent que en aquesta edat té una manca de percepció del risc, no és conscient de la seva vulnerabilitat davant problemes com els embarassos no desitjats o les malalties de transmissió sexual.
L’excés d’informació a què tenen accés els joves fa incrementar la falsa percepció de seguretat. Tot i que coneixen els perills de determinades conductes de risc, encara no han integrat en el seu sistema cognitiu la forma d’evitar-los.
Atenció a la menopausa
La menopausa és el canvi de la fase reproductiva a la no reproductiva que s’inicia després de l’última menstruació.
En general, la majoria de dones passen per un període de disminució gradual del cicle durant la premenopausa i un ajust final de l’organisme en la postmenopausa. Ha de passar tot un any sense menstruacions abans que es pugui estar segura que ja no s’ovula.
SÍMPTOMES MÉS COMUNS DE LA MENOPAUSA:
Encara que moltes dones experimenten únicament el cessament de la menstruació, la majoria tenen diversos símptomes provocats pel descens d’hormones sexuals: Suors nocturns, cansament i trastorns del son. Hi pot haver alteracions urinàries o vaginals, algunes vegades fins i tot emocionals, com depressió o irritabilitat; altres símptomes que poden presentar són el debilitament dels ossos (osteoporosi), canvis en la pell, entre d’altres.
TRACTAMENTS PER ALS SÍMPTOMES DE LA MENOPAUSA:
Existeixen múltiples opcions que es tracten i personalitzen al màxim per part del metge. Entre els tractaments existents podem destacar:
Teràpia de reemplaçament hormonal (TRH): Tracta d’alleujar tots o alguns dels símptomes que es presenten en la dona. S’apliquen estrògens o progestàgens associats, per diferents vies (oral, vaginal, pegats)
Reposició de Calci i Vitamina D
Tractaments simptomàtics
Teràpies naturals
Ecografia ginecològica
L’ecografia ginecològica (ecografia transvaginal o ecografia abdominal) és un prova diagnòstica, una tècnica d’exploració no invasiva que, mitjançant l’ús d’un ecògraf, permet visualitzar els òrgans interns de la dona, incloent l’úter, trompes de fal·lopi i ovaris.
Cirurgia ginecològica general
Les diferents cirurgies ginecològiques, així com les obstètriques, són procediments altament segurs.
- Cirurgia Laparoscòpica
- Cirurgia histeroscòpica
- Cirurgia de mama
- Vincle directe amb la Clínica Tecknon i Clínica Delfos de Barcelona per cirurgia oncològica ginecològica